Plățile din Planul Național de Redresare și Reziliență, sub semnul întrebării. Guvernul negociază la limită salvarea fondurilor europene
România riscă să piardă 700 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce cererea de plată numărul 3 va fi onorată doar parțial. Principalele blocaje vin din nerealizarea reformei pensiilor speciale și numirile controversate în companiile de energie ale statului.
Situația este agravată de întârzierea reformei fiscale, esențială pentru tranșa a patra din PNRR, care trebuie depusă până la finalul lunii iulie.
Ce spune ministrul Marcel Boloș
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a confirmat joi că România se află într-o poziție riscantă:
„Procesul de validare a jaloanelor și țintelor este anevoios. Asta înseamnă un risc iminent de pierdere a fondurilor. Nu pot fi părtaș la așa ceva, discutăm despre sume însemnate.”
Întrebat dacă Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene, Boloș a fost tranșant:
„Este responsabilitatea Ministerului Finanțelor. Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de neserios să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, fără să implementăm reforma fiscală.”
Nicușor Dan vrea o întâlnire urgentă
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a anunțat că va avea o întâlnire cu ministrul Finanțelor și ministrul Fondurilor Europene pentru a discuta despre obligațiile bugetare până în 2025.
„Vreau să văd ideile dumnealor legate de reducerea deficitului. Trebuie o viziune clară.”
Cererea de plată nr. 4 – termen final: sfârșitul lunii iulie
România are termen până la sfârșitul lunii iulie pentru a depune cererea de plată numărul 4 din PNRR, care vine cu noi condiționalități, în special în zona fiscalității.
Dacă nu sunt îndeplinite reformele asumate, țara noastră riscă să piardă miliarde din programul de redresare.
Se cere amânarea PNRR cu 18 luni
O inițiativă comună a europarlamentarilor Victor Negrescu și Siegfried Mureșan privind prelungirea cu 18 luni a termenului de finalizare a PNRR a fost aprobată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Raportul urmează să fie votat în plen.
Ilie Bolojan, președintele interimar, susține măsura:
„Ar fi un lucru bun, dar trebuie să fim realiști. Nu trebuie să ne bazăm doar pe o posibilă prelungire. Să facem tot ce ține de noi.”
Gradul de absorbție rămâne modest
România a absorbit până în prezent doar 9,4% din fondurile europene din cadrul programului 2021-2027, potrivit datelor oficiale. Ministrul Boloș s-a deplasat personal la Bruxelles pentru a negocia deblocarea fondurilor și a evita suspendarea plăților.