România înregistrează 85% din totalul cazurilor de rujeolă raportate în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, conform celor mai recente date publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și preluate de Monitorul Social.
În perioada februarie 2024 – ianuarie 2025, autoritățile sanitare române au raportat 27.568 de cazuri, o proporție covârșitoare din totalul european, semnalând o situație epidemică alarmantă.
Potrivit statisticilor, virusul rujeolei continuă să circule activ în Europa, cu o tendință ascendentă ce ar putea continua și în primăvara acestui an. În România, însă, acoperirea vaccinală se menține la un nivel mult sub cel recomandat: doar 78% dintre copii sunt imunizați cu prima doză de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), iar doar 62% au primit și a doua doză, în condițiile în care pentru oprirea transmiterii comunitare este necesară o acoperire de peste 95%.

Discrepanțele regionale sunt semnificative. În județe precum Arad, Satu Mare, Suceava, Neamț, Alba, Argeș și Vrancea, rata de vaccinare cu a doua doză este sub 50%, ajungând chiar la 31% în Arad, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
În comparație, media europeană de vaccinare se situează la peste 90% pentru prima doză, iar în urmă cu două decenii, România atingea o rată de imunizare de 98%, conform Băncii Mondiale. În prezent, însă, aproape un copil român din patru nu este vaccinat împotriva rujeolei, în ciuda campaniilor publice precum „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”.
Pe fondul acestei scăderi, România înregistrează o incidență de 1.447 de cazuri la un milion de locuitori, de peste 20 de ori mai mare decât media europeană, care este de 71 de cazuri/milion.
Specialiștii în sănătate publică trag un semnal de alarmă și solicită reluarea urgentă a campaniilor de informare și vaccinare, îndemnând părinții să-și protejeze copiii prin imunizare. Vaccinarea cu două doze de ROR rămâne cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a acestei boli extrem de contagioase.