Ministrul Economiei, Radu Miruță, anunță o reformă profundă a modului în care sunt evaluați directorii companiilor de stat. Într-o declarație exclusivă la TVR Info, oficialul a criticat dur criteriile actuale de performanță, susținând că salariile uriașe nu sunt justificate de rezultate concrete.
Într-un context economic tensionat, cu un deficit bugetar major, Guvernul României caută soluții pentru eficientizarea cheltuielilor publice. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a indicat că una dintre marile probleme este legată de managementul defectuos al companiilor de stat, unde salariile pot ajunge la 50.000 de lei lunar, fără a exista criterii reale de performanță.
„Indicatorii actuali sunt o jignire. E suficient să fii prezent 8 ore pe zi ca să-ți bifezi țintele de performanță. Unii și-au betonat contractele fix înainte de schimbarea conducerii. Știau că pleacă și și-au securizat pozițiile”, a declarat Miruță.
Reforma începe cu noi indicatori și evaluări în teren
Ministrul a explicat că în perioada următoare vor fi stabiliți noi indicatori de performanță, pe baza cărora se va face o evaluare obiectivă a managerilor. Aceasta va dura aproximativ trei luni și va fi urmată de măsuri ferme: stimulente financiare pentru cei performanți și demiteri pentru cei care nu livrează rezultate.
„Cei care îndeplinesc noii indicatori vor fi recompensați. Cine nu, va pleca acasă”, a punctat ministrul.
Procesul presupune convocarea Adunărilor Generale ale Acționarilor și declanșarea unui audit intern care va fundamenta deciziile de restructurare.
Legătura toxică dintre politică și managementul de stat
Radu Miruță a criticat influențele politice care au permis menținerea unor directori ineficienți în funcție: „Diavolul este în conexiunile politice. Avem companii de stat de care românii nici nu au auzit, dar unde se plătesc sume imense din bani publici.”
Ministrul a arătat că multe dintre aceste funcții au fost alocate ca recompense politice pentru foști parlamentari, prefecți sau secretari de stat rămași fără funcții.
Companiile neperformante ar putea fi închise
Miruță nu exclude nici închiderea unor companii de stat care înregistrează pierderi semnificative și nu mai pot fi redresate.
„Nu va fi o decizie arbitrară. Se va face audit financiar, iar dacă indicatorii arată că societatea e în prag de colaps, atunci se va lua în calcul închiderea”, a explicat el.
Ministrul a subliniat că România este o țară bogată în resurse, dar lipsa eficienței economice împiedică transformarea acestei bogății în bunăstare reală pentru cetățeni: „Este absurd ca într-o țară cu atâtea resurse, oamenii să nu simtă nimic în buzunare.”