Stațiunea montană Sinaia a fost lovită miercuri de o furtună violentă, care a provocat pagube uriașe. Clădiri istorice, inclusiv Castelul Peleș, au fost avariate, iar localnicii vorbesc despre scene apocaliptice.
Vijelia care a lovit cu forță Sinaia a lăsat în urmă un peisaj dezastruos: acoperișuri smulse, copaci doborâți, gospodării distruse, mașini avariate și monumente istorice grav afectate. Potrivit estimărilor preliminare, pagubele se ridică la milioane de lei.
Castelul Peleș și alte clădiri de patrimoniu, afectate de furtună
Institutul Național al Patrimoniului a confirmat avarii la Turnul cu Ceas al Castelului Peleș, la Castelul Pelișor și la Vila Luminiș, casa memorială „George Enescu”. Toate fac parte din lista monumentelor istorice de importanță națională.
Ministerul Culturii a anunțat că lucrările de reparații la acoperișurile de la Peleș și Pelișor, finanțate cu 1,7 milioane de euro, vor continua, iar evaluarea pagubelor din șantier este în desfășurare.
Oamenii, speriați: „Zburau table, copaci, crengi, de toate”
Martorii au povestit cu groază ce au trăit în timpul furtunii. O femeie aflată într-un restaurant a filmat momentul în care rafalele au făcut ravagii: „Toată lumea era speriată. Nenorocire, sfârșitul lumii!”. Doi tineri care se aflau în trafic și-au văzut moartea cu ochii: un copac a căzut la câțiva metri de mașina lor, în stația de autobuz.
Drumuri blocate și turiști rămași pe munte
Drumul Cotei a fost complet blocat de arbori căzuți, ceea ce a împiedicat evacuarea a 50 de persoane rămase pe munte. Fără curent electric, gondolele nu au putut funcționa, iar coborârea s-a făcut târziu în noapte.
Orașul a rămas fără electricitate, iar Spitalul din Sinaia a funcționat temporar cu ajutorul unui generator. Joi, la prânz, echipele de intervenție încă lucrau la remedierea avariilor.
Gara Regală, afectată. Primăria: Pagubele pot fi recuperate
Acoperișul de tablă al Gării Regale a fost smuls și a căzut peste DN1 și arborii din jur. Traficul feroviar între Sinaia și Bușteni a fost reluat abia la miezul nopții. În parcarea de la Peleș, numeroase autoturisme au fost distruse.
Primăria Sinaia a transmis că proprietarii care au suferit daune pot depune cereri de despăgubire, urmând a se stabili dacă obiectele avariate se aflau pe domeniul public sau privat.
Autoritățile, în alertă
Vlad Dinu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sinaia, a precizat că vântul a atins viteze de până la 130 km/h. Giruetele care puteau măsura rafalele au fost fie smulse, fie scoase din funcțiune de pana de curent. Între timp, orașul este în plin proces de curățare, cu sute de muncitori și voluntari implicați în îndepărtarea copacilor și resturilor.