Sâmbătă, 26 aprilie 2025, marchează un moment istoric pentru infrastructura din România și Republica Moldova: încep lucrările de construcţie la primul pod rutier peste Prut realizat după Revoluţia din 1989. Amplasat la Ungheni, acest ansamblu de două poduri – câte unul pentru fiecare sens – va fi integrat în viitoarea autostradă A8 care va lega Chişinăul de Iaşi, Paşcani şi, ulterior, de Târgu Mureş, traversând Carpaţii.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că lucrările ar trebui să fie finalizate în 18 luni, ceea ce înseamnă că noul pod rutier ar putea fi inaugurat în a doua jumătate a anului 2026. „Este un pas important, un proiect de unitate națională și modernizare a infrastructurii regionale”, a declarat ministrul într-un mesaj postat pe TikTok.

Festivalul „Podul de flori” marchează momentul istoric
Pentru a marca simbolic începerea lucrărilor, în orașul Ungheni va avea loc sâmbătă Festivalul „Podul de flori”, între orele 11:00 și 21:00. Evenimentul va cuprinde concerte ale unor artiști de renume, demonstrații aeriene, parașutism, ateliere de meșteșuguri tradiționale și momente dedicate prieteniei româno-moldovene.
Scopul acestui festival este de a reaminti momentul istoric din 1990, când mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au format simbolic un „pod de flori”, aruncând flori în râu ca semn de frăţie.
Alte patru poduri peste Prut sunt în pregătire
Potrivit declarațiilor oficiale, patru noi poduri peste Prut sunt în faza de proiectare. Dacă planurile vor fi respectate, România și Republica Moldova vor avea, în următorii ani, nu mai puțin de cinci poduri rutiere care vor consolida legăturile economice și sociale dintre cele două țări.
„În prezent, lansarea construirii acestui pod la Ungheni reprezintă consolidarea relaţiilor frăţeşti dintre România şi Republica Moldova”, a transmis Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Progres vizibil pe șantier
Pe teren se lucrează deja intens la amenajarea drumurilor tehnologice și a platformelor necesare construcției. Autorizația de construire a fost emisă la începutul lunii aprilie, iar șantierul este pregătit pentru demararea efectivă a lucrărilor.