Lotul 2 Ploiești – Buzău, aproape finalizat. Podurile cu probleme vor fi remediate, iar restul tronsonului A7 va fi gata până în 2026
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, în timpul unei vizite pe șantierul Autostrăzii A7 în județul Prahova, că aproximativ 160-170 de kilometri din autostrada A7 ar putea fi dați în circulație în acest an, iar restul, de aproximativ 70 de kilometri, vor fi inaugurați în prima parte a anului viitor.
„Dacă anul trecut s-au dat în folosință 100 de kilometri, anul acesta estimăm între 160 și 170. Obiectivul rămâne clar: finalizarea întregului tronson Dumbrava – Pașcani până în prima parte din 2026”, a declarat ministrul.
Lotul 2 Ploiești – Buzău: deschidere estimată la final de iunie
Grindeanu a inspectat stadiul lucrărilor pe lotul 2 al tronsonului Ploiești – Buzău, care este aproape finalizat, cu un grad de execuție de 97-99%. În plus, alți 3 km de la finalul acestui lot vor fi deschiși pentru a asigura descărcarea către DN2 și conexiunea cu lotul 3.
„În a doua jumătate a lunii iunie, acest lot va fi dat în circulație. Ne vom asigura că inclusiv porțiunea de legătură cu lotul 3 este funcțională”, a adăugat ministrul.
Probleme tehnice la poduri: recepția va fi amânată
Grindeanu a precizat că nu va semna recepția lucrărilor până când toate deficiențele tehnice – în special cele de la poduri – nu vor fi remediate complet.
„Siguranța primează. Nu vom da în folosință nicio porțiune care nu respectă standardele tehnice. Preferăm întârzierea, decât să riscăm vieți omenești”, a spus ministrul.
CNAIR: penalități pentru constructorii în întârziere
La rândul său, directorul CNAIR, Cristian Pistol, a confirmat existența unor probleme cu sudurile podurilor, ceea ce a necesitat lucrări de refacere și expertize suplimentare.
„Sunt lucrări aflate în curs, iar soluțiile propuse par viabile. Totuși, cel mai probabil, antreprenorii vor suporta penalități pentru întârziere”, a explicat Pistol.
CNAIR analizează în prezent toate cauzele întârzierilor, urmând să stabilească dacă vina aparține exclusiv constructorilor sau și altor factori externi.