Elena Udrea scapă de opt luni din pedeapsa în dosarul Gala Bute. Tribunalul Prahova a admis contestația la executare

ULTIMA ORĂ

spot_img
spot_img
spot_img

Fostul ministru al Turismului ar putea îndeplini condițiile pentru liberare condiționată. Decizia instanței nu este definitivă

Tribunalul Prahova a admis, marți, contestația la executare formulată de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și a dispus deducerea unei perioade cumulate de aproximativ opt luni din pedeapsa de șase ani de închisoare pe care aceasta o execută în dosarul Gala Bute. Decizia nu este definitivă, dar ar putea deschide calea spre o eventuală cerere de liberare condiționată.

Tribunalul a recunoscut mai multe perioade de detenție și arest

Potrivit minutei publicate pe portalul instanțelor de judecată, instanța a luat în calcul mai multe perioade în care Udrea a fost reținută, arestată preventiv, arestată la domiciliu sau încarcerată în România, Costa Rica și Bulgaria. Perioadele recunoscute acoperă intervale din 2015, 2018 și 2022.

„Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare (…) perioadele în care petenta a fost reţinută, arestată preventiv și la domiciliu, în România, Costa Rica și Bulgaria, precum și perioada executată efectiv în România”, se arată în decizia instanței.

Udrea cere celeritate: se apropie termenul pentru liberare condiționată

Surse judiciare au declarat că Elena Udrea a solicitat judecătorilor să soluționeze cu celeritate contestația, întrucât, odată cu această reducere, s-ar putea întruni condițiile pentru analizarea liberării condiționate.

Udrea se află în prezent în Penitenciarul Târgșor, unde a fost încarcerată în iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

Istoricul dosarului Gala Bute: condamnare, fugă, extrădare

Condamnată definitiv în iunie 2018 la șase ani de închisoare pentru fapte de corupție în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței și a fost găsită ulterior în Costa Rica. A fost arestată acolo, dar eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a României a constatat nelegalitatea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte.

În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, condamnarea a fost reconfirmată, iar Udrea a fost prinsă în Bulgaria și adusă înapoi în România pentru executarea pedepsei.

Acuzații grave și prejudiciu de 3 milioane de euro

Elena Udrea a fost acuzată că a creat și coordonat un mecanism prin care persoane apropiate ei au primit bani de la firme private în schimbul influenței exercitate asupra Ministerului Turismului, instituție pe care o conducea la acea vreme.

Potrivit DNA, banii obținuți ar fi ajuns fie direct în patrimoniul Elenei Udrea, fie în conturile PDL București sau ale fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja. Prejudiciul estimat în dosar depășește 3 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Cele mai citite

Alte Articole