Tribunalul Prahova decide joi dacă fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, va fi eliberată condiționat din Penitenciarul Târgșor. Decizia vine după ce Judecătoria Ploiești a aprobat cererea sa, iar DNA Ploiești a formulat contestație.
Tribunalul judecă astăzi contestația DNA
Elena Udrea ar putea părăsi în cursul zilei de joi, 17 iulie, Penitenciarul pentru femei Târgșor, în cazul în care Tribunalul Prahova respinge contestația formulată de DNA Ploiești. Audierea este programată pentru ora 09:30.
Magistrații pot însă și amâna pronunțarea, caz în care decizia finală privind liberarea condiționată va mai întârzia.
Argumentele care au stat la baza deciziei Judecătoriei Ploiești
În motivarea hotărârii Judecătoriei Ploiești, se arată că Elena Udrea a avut o conduită exemplară pe durata detenției, nu a fost sancționată disciplinar și a participat activ la activitățile de reeducare. A fost recompensată de 16 ori de administrația penitenciarului, ultima dată în luna mai.
Comisia pentru liberări condiționate a Penitenciarului Târgșor a constatat că fosta politiciană a dat „dovezi temeinice de îndreptare” și a propus liberarea acesteia, întrucât sunt îndeplinite condițiile legale prevăzute de Codul penal.
Instanța a reținut și faptul că Udrea a păstrat permanent legătura cu familia, beneficiind de sprijin afectiv și material, un factor esențial în reintegrarea socială.
Udrea are o fiică minoră și a participat activ la reeducare
Un alt argument important este faptul că Elena Udrea are în întreținere o fiică minoră, pentru care are obligații legale și morale. În plus, a urmat mai multe programe de educație și asistență psihosocială în penitenciar, ceea ce, potrivit instanței, reflectă „un interes real pentru reabilitare și asumarea consecințelor faptelor comise”.
Situația prejudiciului și poziția instanței
Prejudiciul din dosarul „Gala Bute” este estimat la 3 milioane de euro. Potrivit documentului, Udrea a achitat parțial suma, iar pentru restul s-au instituit măsuri asigurătorii. Instanța a subliniat că, potrivit legii, achitarea completă a prejudiciului nu este o condiție obligatorie pentru liberarea condiționată.
De asemenea, instanța a apreciat că fosta ministră „a conștientizat gravitatea comportamentului infracțional și a făcut progrese reale în procesul de reeducare”.
Condamnarea și acuzațiile din dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” și se află în detenție din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria. În luna mai, Tribunalul Prahova i-a admis o contestație la executare, scăzându-i aproape 8 luni din pedeapsă.
Procurorii DNA o acuză că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate au primit sume de bani pentru a facilita plăți către firme contractate de Ministerul Turismului. Banii ar fi ajuns fie direct în patrimoniul Elenei Udrea, fie în cel al PDL București sau al fostului șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Tot ea este acuzată că a determinat funcționari publici să încalce legea în procesul de achiziție a serviciilor de publicitate pentru evenimentul sportiv la care a boxat Lucian Bute.