Restaurantele Wiener Haus și Daniel’s Pub Evenimente – Autoservire Foișor din București au fost sancționate de comisarii ANPC pentru multiple nereguli grave, de la alimente expirate și fără etichete, până la condiții insalubre în bucătării și echipamente neconforme. În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 45.000 lei și s-au dispus opriri temporare ale activității.
Control la Restaurantul Wiener Haus, Bulevardul Dacia nr. 137
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au constatat o serie de abateri în unitatea operată de PVCC WIENER GASTRO SERVICE SRL, printre care:
- Existența de materii prime cu data durabilității minimale (DDM) depășită.
- Produse alimentare și preparate fără elemente de identificare care să indice data limită de consum.
- Preparatele de la masa caldă nu respectau Ordinul 976/1998 privind temperatura de păstrare.
- Măsura gradată pentru servirea băuturilor alcoolice nu era omologată.
- Meniul nu era conform Ordinului 201/2022.
- Blocul alimentar nu era igienizat corespunzător, iar aragazul prezenta depuneri masive de grăsime.
- Agregatele frigorifice aveau vopsea exfoliată și rugină, iar spațiul de depozitare a materiei prime, situat în subsol, avea pereți degradați.
- Pentru spațiul de joacă nu exista grafic de igienizare.
Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 25.000 lei, și s-a dispus oprirea temporară a activității. De asemenea, au fost retrase din consum 7,36 kg de alimente și materii prime, în valoare de 361 lei.
Control la Daniel’s Pub Evenimente – Autoservire Foișor, Str. Traian 224
Alte deficiențe majore au fost descoperite în cadrul unui control la unitatea de alimentație publică Daniel’s Pub:
- Spații frigorifice neigienizate, cu rugină și chedere deteriorate.
- Nerespectarea regulilor de depozitare: în aceeași cameră frigorifică se aflau ouă, pește, brânzeturi, produse finite și materii prime, fără separare.
- Utilizarea de bureți din sârmă și ustensile neprofesionale.
- Hota avea depuneri masive de grăsime pe tubulatura exterioară.
- Sarmalele erau depozitate în stare congelată, deși produsul fusese anterior gătit – schimbare neautorizată a stării termice.
- Produse precum cașcavalul feliat și varza murată nu aveau etichete sau prezentau mucegai.
Comisarii ANPC au aplicat 3 sancțiuni, totalizând 20.000 lei, și au retras de la consum 41,3 kg de produse alimentare, în valoare de 1.174 lei. Totodată, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor (OTPS).
ANPC: măsuri ferme pentru protejarea consumatorilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă controalele operative în sectorul HoReCa din Capitală, vizând respectarea normelor de siguranță alimentară și protejarea consumatorilor.
Ambele unități controlate trebuie să remedieze deficiențele înainte de reluarea activității, iar reluarea prestării serviciilor va fi condiționată de verificări ulterioare.