Flăcările s-au extins rapid în provincia Manitoba, unde condițiile meteo favorizează propagarea incendiilor
Canada se confruntă cu un debut extrem de agresiv al sezonului incendiilor de pădure. Primele focare majore ale anului au făcut deja două victime în provincia Manitoba, iar peste 1.000 de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor care s-au propagat cu viteză din cauza vânturilor violente.
Tragedia a avut loc în Lac-du-Bonnet, o localitate situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Winnipeg, unde o femeie și un bărbat și-au pierdut viața, fiind surprinși în propria locuință de incendiul violent. Informația a fost confirmată de Chris Hastie, purtător de cuvânt al poliției locale, în cadrul unei conferințe de presă.
Situație alarmantă la nivel național: peste 260.000 de hectare arse
Conform datelor oficiale, în prezent sunt active 92 de incendii de pădure la nivelul întregii țări, iar suprafața afectată de flăcări a depășit 260.000 de hectare doar în acest an.
Primarul localității afectate, Loren Schinkel, a descris evenimentul drept „foarte tragic”, menționând că vântul puternic a alimentat propagarea incendiului, ducând la distrugerea mai multor locuințe.
Într-un mesaj postat pe rețeaua X (fostul Twitter), premierul provinciei Manitoba, Wab Kinew, s-a declarat „profund întristat”, exprimându-și solidaritatea cu familiile victimelor.
Cinic focare considerate scăpate de sub control
24 de incendii sunt active în Manitoba, dintre care cinci sunt considerate scăpate de sub control. Cel mai mare dintre acestea afectează o zonă de peste 100.000 de hectare și se află la granița cu provincia Ontario.
„Este foarte cald, condițiile sunt secetoase, iar diminețile au fost foarte vântoase”, a declarat Kristin Hayward, reprezentant al serviciului de combatere a incendiilor forestiere din Manitoba. Ea a precizat că intervențiile sunt dificile din cauza accesului îngreunat și a pericolului constant.
Previziuni îngrijorătoare pentru lunile următoare
Autoritățile canadiene avertizează că sezonul incendiilor ar putea fi „peste normal” în iunie și iulie, iar în august riscurile sunt considerate „mult peste medie”, pe fondul secetei extreme care continuă să afecteze centrul și vestul țării.
Provincile Ontario, Columbia Britanică, Alberta și Saskatchewan se confruntă, de asemenea, cu zeci de incendii active.
În contextul încălzirii globale, Canada este afectată tot mai des de evenimente meteo extreme. Anul trecut, țara a înregistrat cel mai grav sezon al incendiilor din istorie, iar semnalele actuale par să indice un nou an dificil.