O scenă revoltătoare a atras reacția autorităților în județele Mehedinți și Bihor: mai mulți bolnavi psihic au fost transportați fără documente legale și abandonați ore întregi în soare, în fața Direcției de Asistență Socială. În timp ce instituțiile implicate își pasează responsabilitatea, anchetele sunt în desfășurare.
Transfer ilegal și pacienți vulnerabili lăsați în voia sorții
Situația a fost semnalată după ce șapte persoane cu retard mental sever au fost lăsate în curtea Direcției de Asistență Socială din Mehedinți, fără acte și fără îngrijire, în plin soare. După mai multe ore, aceștia au fost preluați de ambulanțe și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin, apoi relocați la un centru din comuna Șimian.
Cine este Viorel Pașcă, omul din centrul scandalului
Pacienții fuseseră aduși din județul Bihor de Viorel Pașcă, un cunoscut îngrijitor voluntar, care a susținut că Spitalul Județean Mehedinți i-a cerut să preia bolnavii în lipsa unei soluții instituționale. Pașcă a declarat că nu a primit documentele necesare pentru a-i putea îngriji legal:
„Sunt un simplu cetățean român care alege să aibă grijă de cei abandonați. Dar nu pot face asta fără acte.”
Instituțiile se acuză reciproc
DGASPC Mehedinți susține că a trimis documentele necesare către DGASPC Bihor și că responsabilitatea legală pentru înregistrarea domiciliului le aparține celor care preiau bolnavii.
Ana Maria Loga, purtător de cuvânt:
„Termenul legal de transfer este de 30 de zile. Persoana care îi preia trebuie să le facă domiciliu în județul respectiv, lucru care nu s-a întâmplat.”
Miniștrii reacționează: „Situație revoltătoare și lipsă de proceduri”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, și ministrul Muncii, Florin Manole, au criticat dur situația.
„Este evident că nu s-au respectat protocoalele. Vom discuta cu managerii și DGASPC-ul pentru a înțelege ce s-a întâmplat”, a spus Rogobete.
„Este revoltător. Nu știm cum au fost transportați acești oameni sau dacă au consimțit la deplasare”, a adăugat Manole.
Centrul de Resurse Juridice cere explicații
Centrul de Resurse Juridice a trimis o scrisoare deschisă autorităților, întrebând cum este posibil ca o persoană fizică să preia bolnavi dintr-un spital public fără forme legale. Organizația avertizează că, în prezent, peste 10.000 de cazuri sociale se află în spitalele de psihiatrie din România, în lipsa unui sistem funcțional de asistență socială.
Anchetele continuă
Corpul de control al ministrului Sănătății investighează incidentul atât în Mehedinți, cât și în Bihor. Concluziile vor fi făcute publice săptămâna viitoare.